Mateja Lohkar

TEDEN OTROKA je program Zveze prijateljev mladine Slovenije že od leta 1954.

Vsako leto se izbere tema, na katero se pripravi poslanica. Poslanice so vselej skupek stališč organizacije ZPMS do obravnavane tematike ter priporočil za boljše in učinkovitejše aktivnosti, povezane z otroki in mladostniki.

Osrednja tema letošnjega Tedna otroka, ki je potekal od 3. do 9. oktobra, je SKUPAJ SE IMAMO DOBRO.

V Tednu otrokaso pri Žabicah  potekale naslednje dejavnosti:

V ponedeljek smo celi dan v vrtcu dopustili igri v igralnici in igri v gozdu. Na gozdni jasi smo imeli tudi gozdni piknik. Otroci v spontani igri uživajo in se zabavajo, v njo so dejavno vključeni vsi sodelujoči, za njo so notranje motivirani, poudarek je na načinu kako se otroci igrajo in ne na zaključku in kar je najpomembnejše, da jih igra povezuje in se ob njej učijo.

V torek smo imeli FIT dan. Igralnico smo spremenili v gibalnico in se na  poligonu in gibalnih postajah pošteno razmigali. Z FIT aktivno metodo smo razmigali tudi naše možgančke. FIT AKTIVNA METODA je učna strategija, ki bazira na uporabi učnih metod, ki otroka med učenjem spodbuja h gibanju. Otroku zagotavlja visoko stopnjo koncentracije, osredotočenosti in motivacije za učenje. Uporablja se v namene usvajanja novega znanja, utrjevanja in preverjanja.

V sredo smo s skupino Pikapolonice odšli v park Cukarca, ki se nahaja v Šentvidu pri Stični. Tam smo si ogledali gozdno doživljajsko učno pot bobra Bobija. Učna pot bobra Bobija je namenjena najmlajšim obiskovalcem. Na 470 metrov dolgi krožni poti smo sredi čudovitega gozda  srečali 35 lesenih skulptur živali. Ob njih so predstavitvene table, s pomočjo katerih smo spoznali osnovne lastnosti živali in še kakšno zanimivost. Ob pozornem opazovanju, živali oživijo, se oglasijo in se pustijo pobožati. Na učni poti so tudi rekreacijske točke in didaktična igrala, namenjena pridobivanju novih veščin in urjenju spretnosti. Nekaj točk je namenjenih tudi počitku in sprostitvi. Na voljo je tudi mobilna aplikacija, kjer smo odkrili še več skrivnosti našega čudovitega živalskega sveta, lahko pa smo  preverili tudi svoje znanje. Otroci so neizmerno uživali in doživljajski park priporočamo v ogled.

V četrtek smo vsi iz vrtca in razredna stopnja do 4. razreda OŠ objeli naš vrtec. Nato smo odšli na obisk v knjižnico. Jasmina nam je pripravila zanimive knjige, katere smo si jih izposodili in so za nekaj časa v našem knjižnem kotičku. Popoldne smo organizirali pohod  s straši. Pot nas je vodila izpred vrtca mimo Male vasi, skozi Zdensko vas na reber, do Lipovega gaja pri cerkvi Sv. Antona. Na Tisljevem razgledišču smo imeli postanek. Ker je cesta od Zdenske vasi do Sv. Antona zelo prometna, smo poprosili za spremstvo gasilce PGD Zdenska vas, da nas varno pripeljejo do cilja. Gasilski kombi s poveljnikom Alešem Strnadom nas je pričakal pri Jakličevem skladišču lesa. Aleš nas je pozdravil, podal navodilo kako bomo varno z gasilskim spremstvom prehodili pot do Sv. Antona.  Ob Tisljevem razgledališču so nas čakali gasilci z gasilskim kamionom. Tam so nam pripravili vajo zbijanja tarče. Otroci so se skupaj s starši pomerili kdo je bolj vešč in hitrejši pri tej nalogi. Razvil se je pravi tekmovalni duh in glasno navijanje.  Gasilci so nam razkazali gasilsko vozilo in gasilsko opremo. Na koncu smo pa še »gasili« požar z vodo, pri tem pa so otroci morali imeti gasilsko čelado in pomoč gasilcev.

Proti koncu se nam je pridružila tudi Marička Žnidaršič, ki nam je povedalo nekaj o zgodovini Sv. Antona, lipovem gaju in poslikavi cerkve. Povedala nam je kar nekaj štorij, pripovedk in zapela pesem o sv. Antonu. Z njo smo si ogledali tudi bogato poslikano notranjost cerkve. Njeno dobrepoljsko narečje je zelo bogato in slehernega poslušalca privabi, da jo z veseljem in pozorno posluša.

Iskrena zahvala gasilcem PGD Zdenska vas in Marički Žnidaršič za sodelovanje.

Iz sv. Antona smo po zelo dobro obnovljeni poti krenili proti vasi Cesta, mimo Strare luže nazaj do vrtca. Straši in otroci so bili zelo veseli našega pohoda in v družbi gasilcev in Maričke smo se skupaj  zelo dobro imeli.

V petek pa smo v vrtcu s sodelovanjem in pomoči PGD Videm – Dobrepolje izvedli vajo evakuacije.

Dostopnost