Zdrava prehrana je ključna za optimalni razvoj otroka. Tega se zelo dobro zavedamo na OŠ Dobrepolje, zato smo organizirali predavanje pod vodstvom strokovnjakinje za prehrano.

Šolsko leto se skorajda še ni dobro začelo, mi pa smo že v prvi polovici septembra organizirali predavanje za starše otrok. Pohiteli smo zato, ker je vsak dan, ki je bogat z zdravim in kakovostnim obrokom, zelo lepa popotnica v kakovostno življenje, vključno z boljšim delovanjem možganov, kar pa pomeni tudi boljše pomnjenje pri miselnih nalogah pri pouku in doma.

Iz primorskega predela Slovenije se je v našo prelepo pokrajino pripeljala Tanja Bordon, po izobrazbi univ. dipl. inž. zootehnike, spec. klinične dietetike ter višješolska in visokošolska predavateljica. Poznana je po tem, da ima izjemno veliko izkušenj na področju šolske in predšolske prehrane, saj že vrsto let sodeluje s številnimi vrtci in šolami. Ogromno trikov lahko pove, kako otroka »prelisičiti«, da poje nekaj zdravega, kljub temu da je otrok neješč zdravih obrokov. Prav o tem smo govorili tudi na predavanju. Izvedeli smo, s čim nadomestiti manj zdrave obroke, ki jih morda doma malo prepogosto uživamo. Svoje znanje je podajala na zelo zanimiv, prijeten in nevsiljiv način.

V ta namen smo pripravili tudi degustacijo jedi, in sicer sadno-zelenjavna nabodala kot primer, kako na igriv način otrokom ponuditi zelenjavo. Mizo so krasili okusni napitki z obrobo iz cvetov hibiskusa namesto sladkorja. Staršem pa smo ponudili tudi pet različnih domačih namazov, ki jih pripravljamo v šolski kuhinji in jih ponujamo otrokom za zajtrk ali šolsko malico.

V skoraj eni uri smo se naužili poučnih besed, razvajali brbončice in se malo podružili. Udeležba na predavanju je bila izjemna. Zelo jasno je videti, da se starši zelo dobro zavedajo, kako je hrana pomembna za učinkovito delovanje otrok. Veseli smo tega in to nas spodbuja, da v prihodnje pripravimo še kakšno dejavnost v povezavi z zdravjem naših in vaših otrok.

V prilogi so recepti.

Tina Kurent, vodja prehrane

Dostopnost