Kulturno naravoslovno društvo Naša zemlja je za šolsko leto 2022/2023 razpisalo literarni, likovni in fotografski natečaj Naša domovina – moja varnost.

K sodelovanju so bili povabljeni učenci osnovnih šol v Republiki Sloveniji, šol s slovenskim učnim jezikom v zamejstvu, dijaki različnih srednjih šol v Sloveniji ter v zamejstvu.

Šestošolci in šestošolke naše šole so z navdušenjem prisluhnili Janezu Žnidaršiču, prostovoljnemu gasilcu z bogatim znanjem in izkušnjami na področju varnosti doma, v ožji in širši okolici naše domovine. Povabila sem jih še, da prisluhnejo sebi, svojim bližnjim, prijateljem, znancem, saj ti lahko nudijo neprecenljive ideje za literarni izdelek, hkrati pa tudi prosto pot domišljiji.

Tako je nalivno pero lažje steklo in bera kakovostnih izdelkov je bila izjemna. V literarnih prispevkih so se besedni ustvarjalci in ustvarjalke s prefinjeno žlahtno slovensko besedo dotaknili različnih oblik varnosti vseh živih bitij – osebne varnosti, varnosti naše domovine, spletne varnosti, varnosti živali in rastlin.

Mohor Stare pa se je odločil še za fotografijo. V objektiv je z očetovo pomočjo ujel brata, kako je pri padcu s kolesa ohranil vedro čelo, saj ga je varovala čelada. Pravo družinsko povezovanje na temo varnosti, ki je v različnih okoliščinah danes in tudi v prihodnje izjemno pomemben del našega življenja.

Ob dnevu Primoža Trubarja, začetnika slovenske književnosti 8. junija 2023 so z Društva Naša zemlja poslali na vse sodelujoče šole priznanja za ustvarjalce različnih področij.

Naši zlati nagrajenci in nagrajenke literarnega natečja so Mohor Stare, Nina Kaplan, Melina Hukić, Klemen Levstik, Iris Hartman, Dominik Čarman, Miklavž Marn, Bor Novak, Maks Mustar (6. a-razred); Aljaž Zajec, Manca Lenarčič, Taj Turk, Jakob Štih, Vid Hočevar (6. b-razred); srebrne nagrajenke pa so Staša Kušlan (6. a), Maruša Česen, Liza Laharnar, Tjaša Lenarčič (6. b).

In zlati nagrajenec fotografskega natečaja – Mohor Stare (6. a).

Zahvala in pohvala vsem sodelujočim šestošolkam in šestošolcem, čestitke nagrajencem in nagrajenkam. Posebna zahvala pa vsem, ki ste mlade spodbujali in z njimi spregovorili o tako pomembni temi. Prav zato je bera natečaja tako bogata.

Prilagam nagrajeno fotografijo Mihe Mohorja.

Ema Sevšek, prof. slovenščine

Dostopnost