Mateja Lohkar za kolektiv vrtca Ringaraja

Oktober je tudi mesec požarne varnosti.

Letos je tema meseca požarne varnosti preprečevanje požara litij-ionskih baterij in poteka pod sloganom »Tudi baterije lahko zagorijo. Preprečite požar baterij.«

V  petek, 7. 10. 2022, smo izvedli vajo evakuacije vrtca.  Namen vaje evakuacije je naučiti otroke in strokovne delavce, kako je treba opraviti zapustitev zgradbe (evakuacija vrtca). Preizkusiti organizacijsko in tehnično pripravljenost za varno in hitro zapustitev zgradbe ob morebitnih izrednih razmerah,  ki lahko vplivajo na varnost zaposlenih in otrok ter obiskovalcev vrtca. To je lahko požar, potres, eksplozije, itd. Ugotoviti, kaj je še treba izboljšati, da bi bila morebitna evakuacija vrtca čim bolj varna in učinkovita.  Otrokom smo pred evakuacijo razložili pomen evakuacijskega načrta, uporabo, simbole in prikaz smeri umika po zelenih oznakah za smer umika .

Ob sprožitvi alarma smo zaposleni z otroki po evakuacijskem načrtu zapustili stavbo in se zbrali na zbirnem mestu. Urno so prispeli gasilci iz Prostovoljnega gasilskega društva Videm – Dobrepolje. Vodja intervencije je preveril prisotnost vseh udeležencev, gasilci so pričeli z iskanjem pogrešane osebe ter gašenjem požara v objektu. Pogrešano osebo so našli in jo prinesli iz stavbe. Vaja je bila uspešno zaključena.

Po končani vaji evakuacije in gašenja so nam prikazali oskrbo poškodovanca. Za vse zaposlene sta prva posredovalca, gasilca bolničarja Boštjan Hrovat in Luka Koščak izvedla delavnico temeljnega postopka oživljanja z AED. 

Gasilci so zaposlenim in otrokom predstavili njihovo opremo, otroci so si nadeli gasilske čelade in si ogledali novo gasilsko vozilo in opremo. Pripravili so tudi vajo zbijanje tarče in poučno pravljico, ki jo je pripovedoval Uroš Gačnik preko tehnike pripovedovanja ob slikah (Kamišibaja).

V vrtcu Ringaraja enkrat mesečno izvedemo evakuacijsko vajo. S tem smo dosegli, da se zaposleni in otroci alarma ne prestrašijo, temveč varno in hitro zapustijo stavbo.

Pri tem se moramo še posebej zavedati, da se odnos do varnosti oblikuje prav času učenja in odraščanja najmlajših.

Hvala gasilki in gasilcem PGD Videm – Dobrepolje za sodelovanje in pomoč pri izvedbi vaje.

Dostopnost